Šiandien žmogus kaip niekada rūpinasi savo sveikata. Gal tiksliau galima pasakyti – šiandien informacijos apie sveikatos priežiūrą viešojoje erdvėje yra kur kas daugiau nei bet kada. Šiandien straipsnyje pakalbėsime apie gyvybiškai svarbias medžiagas, būtinas tinkamam žmogaus organizmo funkcionavimui. Viena tokių medžiagų – omega 3 riebalų rūgštys.
Polinesočiųjų rūgščių nauda
Žmogaus organizmas yra ganėtinai išmani sistema, kadangi didžiąją dalį medžiagų mūsų organizmas pasigamina pats. Deja, yra daugybė medžiagų, kurių žmogaus kūnas negeba pasigaminti, todėl labai svarbu tokias medžiagas gauti iš aplinkos. Štai riebalų rūgščių būtinybė ir nauda organizmui yra neįtikėtinai didelė. Esant nepakankam riebalų rūgščių suvartojimui gali sutrikti organizmo riebalų ir medžiagų apykaita, gali imti sausėti oda, slinkti ir prarasti blizgesį plaukai, gali atsirasti nuotaikų svyravimas, vystytis depresija ar nervų sistemos sutrikimai, atsirasti atminties ir dėmesio sutrikimų, nervų sistemos patalogijos. Minėtos riebalų rūgštys yra būtinos ir tinkamam širdies darbui bei tinkamo kūno svorio palaikymui. Jeigu jaučiate, kad bent keli iš minėtų požymių kankina jus pastaruoju metu, galimai turėtumėte labiau susirūpinti savo organizmo aprūpinimu būtinomis medžiagomis. Kaip ten bebūtų, pagrindinis šių medžiagų šaltinis slypi maisto produktuose. Daugelis specialistų sutinka kad ne visada reikia skubėti griebtis vartoti susintetintus maisto papildus. Priešingai, visada naudingiau imti daugiau mąstyti apie tai ką valgome. Omega 3 šaltiniai slepiasi jūrinių žuvų produktuose. Visos riebiosios žuvys, tokios kaip menkės, silkė, skumbrė, sardinės, otai, austręs, lydekos, durklažuvės ir kitos žuvys yra pagrindinis polinesočiųjų rūgščių šaltinis. Ne veltui, tokios jūrinės tautos kaip Japonija, Kinija, Pietų Amerikos šalys, pirmenybę teikiančios žuvies produktams, pasižymi ilgaamžiškumu, retais širdies ligų susirgimais. Čia šiek tiek galime paanalizuoti lietuvių valgymo įpročius. Kadangi lietuvių kultūros virtuvėje jūros gėrybės nėra tarp populiariausių produktų, svarbu ieškoti kitų alternatyvų, iš kur galima gauti pakankamą kiekį reikalingų riebalų rūgščių. Visai neseniai stipriai paspartėjo tokių grūdinių kultūrų kaip rapsų, chia sėklų, kanapių sėklų vartojimas. Džiugu, kad šiose grūdinėse kultūrose yra ypač gausu minėtų riebalų rūgščių. Be to, vienas pagrindinių šių organizmui būtinų medžiagų šaltinių – alyvuogių aliejus. Vartojant šiuos produktus, išsaugosite galimybę turėti sveiką širdį, gerą kraujospūdį, gerą regėjimą ir sveiką odą bei mažina onkologinių ligų tikimybę. Turint omeny, kad vėžiniai susirgimai lietuvių tautą naikina kaip genocidas, svarbu skatinti šių rūgščių vartojimą jei ne su maisto produktais, tai įsigijus kokybiškus maisto papildus. Northway medicinos centro gydytojai nmc.lt puslapyje pateikia nemažai informacijos apie geros savijautos profilaktiką, kuriai priklauso ir kokybiškų maisto papildų vartojimas. Suvartojus bent vieną kapsulę koncentruotų polinesočiųjų riebalų rūgščių padidėja tikimybė sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, apsisaugoti nuo vėžinių susirgimų, pagerinti regėjimą, sustiprinti imunitetą ir rečiau sirgti peršalimo ligomis, palengvinti diabeto požymius, sumažinti kraujo spaudimą ir išvengti kitų negalavimų. Be viso to, šios riebalų rūgštys laikomos vienu pagrindinių smegenų maisto šaltiniu. Jos yra būtinos nervinių ląstelių atsinaujinimui.
Omega rūgštys – maistas smegenims
Nemažai tyrimų padaryta, tiriant smegenų veiklos priklausimybę nuo polinesočiųjų rūgščių. Tyrimų rezultatai parodė, kad atminčiai ir mokymosi procesui bei informacijos įsisavinimui Omega 3 rūgštys turi neapsakomai didelę vertę. Tai ypač svarbu besimokant mokykloje, universitete, nuolat užsiimant svarbia moksline veikla, dirbant protinį darbą. Jeigu nežinote, kokius žuvies taukų ar minėtų polinesočiųjų rūgščių preparatus geriausia įdigyti pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku. Turint omenyje, kad medicininių preparatų rinka taip pat labai sukomercializuota, svarbu pasitikėti kompetetingų specialistų nuomone.